Sunday, May 26, 2019

TRIP JELAJAH BORNEO 1-5 MEI 2019 (SABAH)


Borneo Trip SABAH with 2 kids
Short trip just a day before ramadan....Happy sharing uols...


Kota Kinabalu - Keningau – Tambunan – Ranau – Kundasang – Kota Belud – Tuaran – Tamparuli – Karambunai – Kota kinabalu



FLIGHT : Malaysia Airlines return RM218.00/pax
PENGINAPAN :
Keningau - anggerik boutique hotel RM77.00 (twin room)
Kundasang - Ren Hana Kampungstay RM157.00 (triple room)
Kota Belud - Times Traveller Lodge 2 RM75.00 (Deluxe twin room)
Kota Kinabalu - Qlio Hotel RM153.00 (twin room)
SEWA KERETA : NH Rent A Car
Jenis Saga FLX auto 5 hari total RM380
+6010-814 8484 En. Ikhsan
Total isi minyak : RM130.00 (3x isi sbb byk main bukit engin berderau kuat mkn minyak)
Jadual xplan sgt....sbb tiada kerisauan mind set...alah dlm Msia jer....xpyh nk research sgt lah....skali menggagau jgk bila smpi tmpt baru xtau nk gi mane.
So inilah jadual redah tak tentu arah mommypacker dan anak2...
Day 1 - Rabu (1 Mei 2019)
- Departure time 1.30tghari then touch down jam 5 ptg
- Amik kete sewa yg dah siap booking then shoot drive ke KENINGAU perjalanan hmpir 3 jam sbb slow n steady jln berkabus dan gelap takde lampu jln. Dan perjalanan melalui kawasan berbukit bukau. Dan yg paling best pemandangan nye Masyallah...cantik.... Banjaran Kroker tu mmg dijamu sepanjang perjalanan ke Keningau.
- Lebih kurang jam 8 mlm smpi di pekan Keningau then trus dinner kat restoran seri keningau betol2 bersebelahan dgn Hotel tmpt dimana kami menginap. Ni antara restoran yg terkenal disini.
- Dah kenyang trus check in rehat dan tido. Hotel pun selesa lah ckuplah utk sekadar melelapkan mata sebelum bsok pg checkout plak utk ke next destinasi.
Day 2 - Khamis (2 Mei 2019)
- Bfast di restoran seri keningau lg trus heavy bfast mkn nasi campur kul 10pg.
- Pastu tour di sekitar bandar KENINGAU. Antara tmpt sempat mommy usha2 seketika:
* Oath Stone
* World War Memorial Park
* Ansip Ferry Memorial Park (xtau ape motif pegi sini. sume sbb google punye psl.)
* Tamu Ground
* Crocker Range Park
- Settle pusing2 kat keningau dlm kul 12 gitu trus ke TAMBUNAN perjalanan dr pekan keningau lebih kurang 1 jam. Smpi di tambunan trus city tour ape yg ada kat tambunan ni. Ape lg tanya mr google lah. So antara sempat terjah tanpa dirancang:
* Tugu Pahlawan
* Taman Sejadi Refflisia Tambunan
* Pasar Tamu Tambunan (Tamu Ground)
* Sinurambi Viewpoint (highly recomended utk pergi tp jln nak kesini sengsara. klu bwk 4x4 oklah sesuai. Jalan berbukit xde tar...berbatu sejauh hmpir 15 mnit. Jln sunyi sbb industri perlancongan sini br nak naik. Tp bila smpi atas, masyallah cntik nyer...nmpk keseluruhan pekan Tambunan)
- Settle jalan2 di tambunan, meneruskan perjalanan lagi ke pekan RANAU. Perjalanan amik masa lebih kurang 1 jam setengah. Makan dan rehat2 kejap kat sini sebelum meneruskan perjalanan ke Kundasang.
-Check in di kundasang dan jalan di pasar mlm kundasang.
Day 3 - Jumaat (3 Mei 2019)
- Arini plan nk jalan2 sekitar kundasang saje. Antara tmpt biasa lah org lain pergi tp mommy byk gak skip sbb bkn 1st time dtg...cuma kali ni trip 1st time bwk mia & fayyadh.
* Desa dairy farm
* Dataran sayur kundasang
* War memorial
* Sabah Tea
* Tagal fish spa, kg luanti
* Kinabalu Park
* Nabalu park
- Makan tghari dulu di Restoran Syah Adillah sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Belud yg mengambil masa selama 1 jam setengah.
- Smpi di KB trus ke Cabana Retreat bayaran masuk RM5 khas utk bergmbr sahaja time sunset. Tak dpt check in sini sbb time nk booking tu fully booked plak. So check in tmpt lain kawasan berdekatan jgk lah. Check in kat Times Traveller Lodge 2
Day 4 – Sabtu (4 mei 2019)
- Lmbt jgk checkout google dulu nak gi mana arini kat kota belud ni. So lepas bfast jalan2 sekitar bandar kota belud antara tmpt sempat singgah :
• Pasar Tamu Besar Kota Belud
• Tagal Talungan (Tempat orang berkelah mandi manda)
- Lunch kat Restoran Mayang Sari yang terletak di tengah bandar KB. Kenyang perot pastu gerak ke Kota Kinabalu perjalanan amik masa 2 jam jugaklah tp akk drive kul reles2 dan banyak menyinggah jadi petang dalam jam 5 baru smpi ke KK.
- Smpi KK trus check in di QLIO Hotel yang terletak hanya 5 minit dr todak waterfont berdekatan dgn Hyatt Regency Hotel. Kawasan sgt strategic senang jalan kaki saje kemana2.
- Dinner di TODAK SEAFOOD WATERFRONT. Mmg terbaek murah kene pandai tanya harga. Layan sunset smbil mkn seafood mmg awesome.
Day 5 – Ahad (5 mei 2019)
- Checkout dalam jam 11.00pg kids dah dibagi light bfast dulu dlm bilik. So ktorg checkout dan shopping di Pasar Filipine. Beli lah bilis mata biru tu sekilo RM52. Beli jugak ikan masin kurau, ampang dan kerepek cincin tu buat oleh2. Siap2 packing dalam kotak senang nnti trus check in kat airport.
- Settle shopping terus gi makan lokam bakar dan coconut jelly di jalan sulaman. Dalam 30-40 minit jgk dr bandar KK. Mmg terbaek tempat wajib pegi klu dtg KK. Sedap sgt…pilihlah yg size besor br puas rasa. Selonggok size besar RM15 SIZE KECIK RM10. Jelly dlm kelapa sebijik RM5, klu jelly dlm bekas RM4. 
- Settle mkn, jalan2 sekitar KK
Pantai Tanjung Aru, Karambunai, sutera harbour, Jeselton dan KK waterfront, signal hill, kinabalu city mosque, perdana park, street art graffiti, Ilove KK sign, masjid negeri
- Jam 7 balik airport smm flight balik 9.30mlm…. ok bye sabah untuk kali yang ke3. Insyallah nnti ade rezeki kita dtg lagi.

ANTARA GAMBAR2 PENGINAPAN :

Hotel di Keningau
Homestay di Kundasang
ANTARA TEMPAT BOLEH DILAWATI SEKITAR PEKAN KENINGAU :

Tempat utk shopping local product
Tempat makan wajib singgah harga agak murah























ANTARA TEMPAT SEMPAT TERJAH DI TAMBUNAN :







TEMPAT MENARIK DI RANAU :





TEMPAT MENARIK DI KUNDASANG :






ANTARA GAMBAR KAMI DI KOTA KINABALU :

Seafood heaven kat todak waterforont

I love KK letters

Nilah semua yg dimakan dengan harga RM116

Lokam bakar terbaek di Jalan Sulaman


Pantai di Sutera Harbour

















Wednesday, January 9, 2019

18 hari ROADTRIP di 6 negara BALKAN


BOSNIA - MONTENEGRO -CROTIA - ALBANIA - MACEDONIA - KOSOVO



Perjalanan roadtrip di Balkan bermula dan berakhir di Sarajevo Bosnia. Route akk seperti berikut :

Sarajevo - Mostar - Dubrovnik - Kotor - Bar - Podgorica - Tirana - Ohrid - Bitola - Skopje - Prizren - Pristina - Peja - Rozaje - Podgorica - Sarajevo


Kemudian dr Sarajevo akk sambong lg journey menaiki Wizzair tebang ke Budapest utk ke europe plak selama 10 hari. Tapi xnak story2 cite trip ke europe sbb ianya bkn kali pertama. Route di europe bermula:

Budapest - Zagreb - Ljubljana - London - Paris

Sedikit info perjalanan roadtrip akk di balkan :-

- Memandu di Balkan tidak memerlukan anda memiliki lesen memandu antarabangsa. Tp klu ada lg bagus lah.

- Tidak digalakkan memandu waktu malam disebabkan bentuk muka bumibalkan yang bergunung ganang. Anda xkan dpt jangka apa yg akan terjadi sepanjang perjalanan. Agak bahaya jika memandu diwaktu malam. Kebanyakkan jalan berada di tebing2 gaung, dilimpahi dgn keindahan alam ciptaan tuhan dan laut yang terbentang luas.

- Perjalanan dari Mostar ke Kotor mmg betol2 di tebing bukit. Separuh jalan nya masih belum siap berturap dan berbatu. Jika memandu di waktu mlm mmg sgt bahaya dan kerana itulah jarang nmpk kereta local memandu lebih dr jam 8mlm.

- Di balkan tidak banyak laluan yg ber tol. Dari Sarajevo ke Mostar ade masuk hyway sekejap dikenakan tol. Tetapi di Macedonia kebanyakkan jalan nya hyway selesa memandu tetapi mempunyai lebih dari 3 tol. Bayaran tol boleh dlm matawang euro tetapi bakinya akan diberi mengikut matawang negara masing2.

- Jika menyewa kereta, dan bercadang utk cross border negara2 balkan, haruslah memberitahu pihak company rental car. Mereka akan beri GREEN CARD dgn bayaran 30euro per car. Jadinya, ketika cross border, tunjukkan document kereta, green card dan pasport korg semua.

- Sewa kereta di Balkan perlu ade card credit. Wajid kne ade, Cash tidak diterima. CC juga penting utk mengisi minyak. Contohnya anda memandu cross border dan ketika itu anda tiada matawang negara tersebut, jadi anda bayarlah guna CC. matawang euro tidak diterima di stesen minyak yerrrrr

- Pastikan kereta sewa anda dh dipasang winter chain klu anda bercadang dtg ke balkan musim winter. Tp winter bukanlah musim yg bagus utk anda travel ke balkan.

Tuesday, December 18, 2018

LIVE update dari Hatyai

Salam semua...


Ok 1st time update live ketika dlm trip. Hari ni jam 10.50 pg menaiki ETS dr Kl Sentral ke padang besar. Beli tiket 15 hari sblm tarikh departure. Harga RM79 utk dewasa selepas diskaun 25% promosi di bulan Dec dan kanak-kanak RM55 harga tetap xde diskaun. Trip ke hatyai just utk JJCM saje xde plan xde itti xde draf. Just terjah memandangkan ini bukan kali pertama akk ke hatyai. Tahun lepas juga pergi bawak mia dan fayyadh. Tapi tahun ni bawak mia sorg shj.

Perjalanan berjalan lancar. Dr kl sentral ke padang besar ambil masa 5jam setengah. Proses cross border juga amat lancar kurang lebih 10minit shj. Sgt berbeza tahun lepas akk pergi ketika hjung minggu. Ya ampun 2jam beratur tak smpi2 lg turn nk cop pasport.

Smpi di padang besar dh siap2 tanya teksi sapu. Siap2 nego dr padang besar ke hatyai smpi hotel Grand Plaza Hotel 1000baht. Oklah share 5 org memandangkan ade 3org lg kwn akk yg follow trip ni. Grand plaza utk 2mlm blik deluxe twin RM240 Nak murah lg dok jauh skit dr area lee garden. Tp better dok sini senang melepak bawah lee garden cari mkn.





Ok skrg ngah melepak dlm bilik.kekenyangan selepas belasah tomyam seafood super pedas. Pastu pekena 5 cucuk sate ayam 10baht/pcs size besor, sotong bakar size kecik 5pcs/100baht. Pastu beli mangga potong sebijik 40baht, ABC semangkok 50baht.

Alamak gmbr mkanan excited sgt terus belasah terlupa nk snap. Ni je yg sempat snap sblm beli.








OK byeeeee
salam syg dr mommypacker di hatyai




Sunday, December 16, 2018

Suka Duka Bergelar Mommypacker

Assalamualaikum......


Arini 17/12/2018, tinggal beberapa hari je lg meninggalkan tahun 22018.Entah kenapa tetiba hari ini inringin kongsi sesuatu dgn pembaca blog mommypacker antara kisah duka selama travel bersama 2 org anak Mia & Fayyadh ke serata dunia.

Kenapa tiba2 arini nk share kisah ni? Sebab nk korg semua tahu dan amik pengajaran darinya. So utk next time bleh more careful, more alert dan well prepared. Byk benda kte lihat, kte belajar, semasa travel. Jgn travel syok sendiri je. End up blik dr travel xdpt apepun pengajaran utk diri sendiri.

Kalau anda kata mudahnya akk travel bersama 2 kids..... anda silap sgt sgt sgt..... Jom baca 5 benda hardcore pernah terjadi semasa travel bersama Mia & Fayyadh.

1. Kejadian berlaku di Sea Paradise Yokohama Japan. Ketika kami sedang sibuk nk solat dan nk ke toilet, Mia telah tersalah ikot org nk ke toilet jgk. Dgn keluasan theme park yg sgt besar tu, dan ketika itu umurnya br 3 tahun, dia tersalah arah keluar dr toilet menyebabkan dia tersesat. Akk tersedar dia dh xde di tmpt kitorg berkumpul. Dan akhirnya ape lagi, misi mencari kerah tenaga semua org cr dia. Mula2 cari dlm jarak 50-100m je sbb kejadian tu br xsmpi 5 minit. Tp still xjumpa. So cr lg tp lebih jauh lg. Alhamdulillah akhirnya dijumpai. Jumpa dlm kepungan POLIS lg tau. Kat sana diorg akan tangkap budak terbiar tiada penjaga. Kemudian klu budak tu kenal br dia bg balik. Separuh nyawa ku hilang seketika time tu. Hanya tuhan je yg tau...(Kisah dipendekkan, klu nk citer details mau bengkak jari)

2. Kejadian berlaku di Tokyo Japan. Ketika itu Fayyadh 1st time travel umur 5 bulan. Anak2 akk mmg start travel umur 5 bln. Fayyadh sorg yg diam ok jer senang handle. Tapi ketika smpi di tokyo, 2 hari dia asyik menangis xhenti2 seperti xselesa nk travel. Dok stroller nangis jerr, jalan pun nangis dan time tu dia masih breastfreed lagi. Punyelah sengsara nk holiday klu baby asyik nangis jerr. Tido jer dia diam. Tp alhamdulillah masuk ari ke3 hinggalah tamat trip hari ke7 dia dh ok dh boleh adapt suasana. Terkejut mungkin 1st time travel. Dan mungkin dia penat xckup tido terkejar train. Byk berjalan.... tu yg dia meragam jer.

3. Ketika di Tokyo jugakkkk.... Fayyadh yg ketika itu br 5 bln telah terjadi suatu accident dimana dia terkeluar dr blakang stroller ketika menaiki escalator. Baby 5 bln jatuh dr stroller ketepekkkk atas escalator tinggi. Korg sy gugur tak jantung klu terjadi don mata korg. Sbb time tu xde lif kat situ terpaksa usung stroller naik escalator. Disebabkan dia tido xjadi nk kuarkan baby. Biasanya doking kuarkan br bwk naik stroller. Ketika itu hanya mak akk yg berada di bawah menangis abb xdpt sambut baby tu. Mama akk ckp, sbb dia baby, malaikut menjaga melindungi dia tak terjadi ape2. Korg klu bc akk tulis ni xdpt sama feel nye ketika kejadian terjadi.

4. Ketika di Gulmarg Kashmir. Ni kisah paling duka sepanjang travel bersama kids. Yye KISAH PALING DUKA...... ranking no1 punye duka krn ianya antara hidup dan mati. Disinilah akk dpt melihat misi menyelamat rescue 911 live dpn mata. Kejadian ini juga menyebabkan resort diatas gunung gulmarg ni ditutup od hari kejadian, dan operasi cable car juga diberhentikan sementara sehingga misi menyelamat selesai dijalankan dan post mortem kes selesai. Alhamdulillah, Allah masih syg kan anak2 syurga ni. Mia dijumpai selamat selepas hilang jatuh di kawasan pergunungan yg penuh berbatu dan ice snow yg sedang mencair akibat perubahan musim. Walaupun porter telah dibayar utk jaga, tp
musibah yg dtg berlaku sekelip mata dan semua xdpt berbuat apa2 tergamam. Xdpt nk explaine lebih kejadian tersebut sbb ketika type status ni pun terasa air mata nk meleleh dh.

5. Pengalaman travel anak sakit. Demam panas melampau, diserang asthma, kene alahan muntah2 dan cirit birit sehingga lembik satu badan, antara dugaan yg akk pernah hadapi ketika travel. Sbb itu akk spend byk od travel insuran. RM890 utk pakej 1 dewasa 2 kids dgn AXA smart traveller punyer insuran. Anak sakit time travel, tp trip berbaki lebih 5 ari lg. Korg rasa ade mood ke nk teruskan trip. Akk jenis gagah perkasa even kdang tu semput jugak. Akk dokonglah anak tu berkilo2 meter walaupun beratnyer 16kg.... pengsan... Travel secara backpacker, anak pun kne push byk jln. Kdnag diorg smpi dh xmampu nk jln penat, so akk dukonglah. Dengan luggage beg lg, beg paling tidak kene 2 utk trip lebih 5 ari. Mane nk jaga anak, nak pegang beg πŸ’†
Tapi akk kne bwk anak travel xleh tinggal slalu. Kang kte sedap2 holiday, kesian org nk kne jaga anak kte plak.

Byk lg sebenarnya... ckuplah akk share 5 cite ni dulu. Kang klu bukak sume citerrr korg jemu plak nk baca.

Satu benda tentanh dunia travel yg paling memberi kesan pd akk adalah....
Ianya menjadikan akk lebih kuat, lebih tenang menghadapi dugaan tidak cepat melatah.... Fikirkan dgn pantas cara nk atasi masalah....
Travel juga menjadikan akk lebih cergas... stamina kene semtiasa full dr pagi smpi mlm klu travel dgn kids.

Jadi korg yg masih muda bujang2 lagi tu, keluarlah dr kepompong zon selesa. Keluar explore the worldddd.... Jadikan hidup anda lebih variasi... jgn asyik rutin hidup yg sama jer. Nnti xde challenge boring.

okalah byk sgt celoteh niiiii....
Salam syg semua....Jgn nak monday blue yer😘

Peace no war,
Mommypacker

Friday, December 14, 2018

ROADTRIP SYDNEY KE MELBOURNE


Roadtrip SYD - MEL sejauh 1500km selama 7 hari


OK, meh akk share jadual yang dirancang utk roadtrip kali ni. Untuk trip ni seperti biasa travel buddies sejati mama mia dan fayyadh akn turut serta. Ditambah pula dgn geng otai travel Suri Shariff lg lah memeriahkan suasana. Dah nama pun trip roadtrip, haruslah kene sewa kereta baru puas berjalan. Sesuka hati boleh berhenti apabila jumpa port cntik utk berposing.






Bila buat research, mostly semua car rental ada extra charges untuk drop off different location.

Kecuali Apex Car Rental ni. Even additional driver pon tak ada extra charges. Pick up location dia bukan di airport, tapi diorang ada sediakan free shuttle van. Memang convenience sangat lah.

Cost untuk car rental kami selama 7 hari, Hyundai Elantra + Insurance + GPS + 2 booster = RM1674.76

So u all boleh try Apex Car Rental ni kalau nak buat road trip. Cuma, dalam agreement tulis x boleh bawak pergi Tasmania n Aussie mainland. Not even kat Aussie, kat NZ pon ada. So lepas ni kalau ada nak buat roadtrip NZ dah semestinya kak jemah pilih Apex Car Rental ni.

No Airport Location Fees

No Premium Location Fees

No Vehicle Registration Recovery Fees

No Credit Card Processing Fees

No Extra Driver Fees

No Under 25yr Driver Surcharges

No Deposit



Image may contain: sky and outdoor

Day 1 (21/4/2017)

- Fly from kul - syd by AirasiaX


Day 2 (22/4/2017)

- Smpi sydney pickup kete sewa dr Apex Car Rental

- Syd seeightseing and city tour

(Opera house, Harbour bridge, Darling Harbour, Fish Market, The Rocks, China Town, Auburn Mosque, Westfield Sydney & Market Street)

- Check in Palace Hotel Mortlake Sydney


Day 3 (23/4/2017)

- Checkout heading to Lakemba City sebuah muslim town dan sempat menziarah sebuah masjid utama di lakemba

- Wollonggong

- Kiama

- Nowra

- Ulladulla

- Check in Batemans Bay Hanging Rock Family Motel


Day 4 (24/4/2017)

- Checkout heading to Narooma

- Lighthouse charter narooma

- Blue Pool Bermagui

- Merimbula and picnic at Tura Beach. Jln2 kat Middle Beach.

- Gerak ke Mallacota Coastal Walk

- Checkin di Mallacota Shady Gully Caravan Park


Day 5 (25/4/2016)

- Checkout menuju ke Lake Entrance

- Pit stop beberapa tmpt antaranya Lakes Walk, Metung, Ninety Mile Beach, Jemmy Point Lookout

- kemudian terus menuju ke Sorrento dan mornington peninsular

- Jln2 sekitar san remo town

- check in di Pelicans Motel San Remo


Day 6 (26/4/2017)

- Checkout terus ke Phillips Island

- Peguin parade, Chocolate fctory, noobies, pyramid rock

- Terus ke Melbourne city centre

- Bathing boxes brington beach

- Borong perfume kat chemist

- Jalan sekitar bandar melbourne

- Berjimba di Luna Park

- Check in di Cosmopolitan Hotel


Day 7 (27/4/2017)

- Pulangkan kete sewa kat quality hotel airport

- Fly back to normal


Details trip 5pax:-

- one way tix kul-syd rm317.00

- one way tix mel-kul rm490.00

(tiket guna redemption final call)

- total price apex car rental rm1700 fully coverage, gps, child booaster

- minyak petrol rm650.00

- penginapan rm2050.00

- beli brg basah utk masak rm500

- parking rm150

- makan kat kedai rm200


xde spend utk tiket lawatan sbb sume tmpt pegi free entrance. Klu kene bayar pun just bayar tiket masuk per car. Dah termasuk dlm kos parking.



Palace Hotel Mortlake Sydney

Lokasi - 4️ Sesuai bg mereka yg tidak suka tinggal di dlm town center krn hotel ni berada 20-25 minit ke area sydney CBD. Akk sewa kete mmg nk cr hotel out of town. Nk harga murah bilik besar view cntik so kene jauh skit dr town center. Ape brg klu sewa kete tp dok dlm town kannnn... Cuma klu naik public transport xprefer lah dok sini. Tp ada jer bas smpi hotel ni. Berdepan dgn hotel ade kdai supermarket groceries Iga Liquor. Sp senang sgt nk beli brg basah.

Kebersihan - 4️ Bilik semua ok cntik bersih. Cumanya tingkat bawah hotel ni ada Bar Club so nk checkin kaunter pun kat situ jgk. So faham2 jelah suasana bar mcm mane kan...

Facilities - 5️ Complete semua ada. Semua facilities kitorg buat mcm hrta sndiri. Beria2 setiap masa guna kitchen sbb guest lain xde lah msk mcm akk. Tmpt Laundry ada. Even bathroom dan toilet kene sharing tp still mcm private sbb sejuk2 mcm ni mat saleh jarang mandi. Yg best lg bilik mesti request yg paling dekat dgn kitchen dan toilet. Skali dia bg btol2 dpn kitchen sebelah toilet. Haaa kan senang....

Harga - 4️ Berbaloi.... bak kata org puteh value for money. Sesuai dgn jenis bilik, servis, lokasi dan kemudahan yg disediakan. Wifi pun laju. Bilik pun besar. Bilik yg akk booking family room harga Aud130.00 semalam utk 5 org sebilik. Tp bila nk check in bilik ni ngah renovation do hotel replace dgn triple room bg 2 biji dgn harga yg sama bleh muat 6-7 org. Best btol rasanya.....

Kat area hotel ni byk tmpt menarik yg boleh dilawati. Antaranya:-

- 10 minit drive ke Sydney Olympic Park

- 5 minit drive ke Cabarita Ferry Wharf


- Mortlake cntik tasik ni....


Image may contain: car and outdoor

My fav place.... LAKEMBA.
Lakemba adalah sebuah bandar di pinggir Selatan-Barat Sydney, di negeri new South Wales, Australia. Lakemba terletak 15 kilometer Barat daripadaSydney daerah pusat perniagaan, di dalam kerajaan tempatan kawasan canterbury-bankstown.
Fakta menarik mengenai bandar ni:-

1. Digelar bandar muslim. Majoriti rakyatnya muslim. Penduduk nya dikalangan rakyat arab, indonesian, syria, muslim aussie dsb.

2. Terdapat masjid besar Lakemba tmpt berkumpulnya umat islam disydney.

3. Terdapat byk pusat pengajian islam, kedai buku islam disini. 

4. Hampir semua kedai daging kat sini halal. Majoriti pembeli semua muslim dan kedai makan semua halal. Kebab, nasi beriani, nasi goreng, roasted chicken, burger semua halal. 

5. Kt sini byk jgk kdai chemist. Sgt2 murah separuh dr harga biasa.



Image may contain: 1 person, indoor

Image may contain: 1 person, standing, sky, tree and outdoor

OK, jom layan beberapa tempat menarik wajib dilawati sekiranya uols ade yang nk buat roadtrip. Tapi klu masa diberi 10 hari, lagi puas byk dpt tempat nk pit stop dan tak rushing. Memandangkan ade komitmen lain, so trip kali ni hanya seminggu sahaja jadi sgt2 lah rushing. Kuar subuh2 lewat mlm br check in.

Image may contain: Nelyany Jamil, standing, ocean, mountain, sky, outdoor, nature and water
Bermagui Blue Pool

Image may contain: Nelyany Jamil, smiling, sky and outdoor
Peguin Parade di Phillip Island

Bathing Boxes di Melbourne
Image may contain: 3 people, including Nelyany Jamil, people smiling, people standing, sky and outdoor
Chocolate Factory di Phillips Island

Image may contain: 2 people, including Nelyany Jamil, people smiling, ocean, sky, outdoor, nature and water
Bamboo Beach
Image may contain: 1 person, smiling, sitting, sky, ocean, cloud, outdoor and water
Batemans Bay
Image may contain: Nelyany Jamil, smiling, ocean, cloud, sky, water, outdoor and nature
Pyramid Rock di Phillip Island
















TRIP JELAJAH BORNEO 1-5 MEI 2019 (SABAH)

Borneo Trip SABAH with 2 kids Short trip just a day before ramadan.... Happy sharing uols... Kota Kinabalu - Keningau – Tamb...